شنیدن اسم پروتز شاید مارا یاد دندان مصنوعی های پدربزرگ یا مادربزرگ هایمان بیاندازد که شب ها هنگام خواب دندان های مصنوعی خود را از دهان خارج کرده و به داخل یک لیوان آب می انداختند.
به هر عضو مصنوعی که جایگزین یک عضو سالم میشود پروتز میگویند. از پروتزهای دندانی هم میتوان به جای کل دندانها استفاده کرد و هم میتوان در بخش های خاصی از دندان ها استفاده کرد.
پروتز های دندانی انواع مختلفی دارد:
1– پروتز های متحرک: پروتز هایی است که امکان گذاشتن و برداشتن لحظهای برای فرد فراهم است و چند نوع دارد:
پروتز ای است که در آن از مواد رنگ لثه استفاده می شود و در بین پروتزها قدیمی ترین و ارزانترین نوع پروتز است که بعد از قالب گیری توسط لابراتوار ساخته و بعد از تست روی دهان به بیمار تحویل میشود این نوع پروتز همرنگ لثه و دندان می باشد.
پروتز متکی به کروم کبالت
پروتز ای است که در ساخت آن از آلیاژ فلز کروم کبالت استفاده شده و نسبت به آکریل کمی ظریف تر است و صد البته کمی گران تر میباشد این نوع پروتز به دلیل استفاده شدن از فلز کروم کبالت در ساختار پروتز بیس فلزی و تیره رنگ دارد البته نکته قابل توجه این است که در انجام این مدل پروتز ها هیچگونه دید تیرهرنگ قابل توجهی ندارد و حتی گیره های مخصوص آن همرنگ دندان است تا پروتز زیبایی خود را داشته باشد و به بیمار حس بدی از جهت کم شدن زیبایی دست ندهد.
پروتز متکی به اوردنچر
نوعی پروتز است که پایه آن به واسطه انجام ایمپلنت می باشد در این نوع درمان پایه هایی از جنس تیتانیوم که همان ایمپلنت میباشد در فک جایگذاری می شود و بعد از جوش خوردن ایمپلنت به فک پروتز روی ایمپلنت ها سوار می شود در واقع این روش روش ترکیب شده دست دندان و و ایمپلنت است و ظاهر بسیار طبیعی دارد در واقع پروتز به روش اوردنچر یک نوع روش نیمه متحرک محسوب می شود.
این روش جدید ترین و گران ترین روش پروتزهای متحرک می باشد.
2- پروتز دندان ثابت
این نوع پروتز ها را بیشتر به نام روکش دندان میشناسیم که به صورت ثابت در دهان نصب میشود و عموماً بعد از انجام پروتز ثابت تشخیص اینکه کدام دندان مصنوعی و کدام دندان طبیعی است برای دیگران بسیار سخت است.
پروتز تک واحدی
پروتز تک واحدی زمانی انجام می شود که فقط یک دندان آسیب دیده باشد و اینکه یک دندان بعد از ترمیم برای محافظت بیشتر از ریشه و دیواره های دندان به وسیله روکش pfm و یا زیرکونیا zr انجام می پذیرد این روکش ها بعد از قالب گیری توسط لابراتوار ساخته و با چسب مخصوص روی دندان مورد نظر نصب می گردد.
پروتز بریچ
پروتز دندان به صورت بریچ زمانی انجام می شود که دو یا چند دندان کنار هم خراب شده باشند دندانپزشک از تکنیک بریچ برای پروتز استفاده می کند. بریچ در معنای لغوی به معنای روکش های به هم چسبیده است.
مزیت این نوع پروتز پر کردن جاهای خالی دندانی و کمک کردن به زیبایی دهان و دندان می باشد.
تصمیم اینکه کدام نوع پروتز برای بیمار بهتر است با متخصص پروتز است ولی اگر تعداد دندان های از بین رفته کم باشد متخصص بیشتر با درمانهای ثابت کار درمان را انجام می دهد ولی اگر تعداد دندانهای از دست رفته زیاد باشد روش متحرک بهتر است البته که علل قیمت برای بیمار بسیار تعیین کننده است کدام نوع درمان انتخاب گردد.
مراقبت از پروتز بسیار حائز اهمیت است چون پروتز های ساخته شده بسیار شبیه به دندان های واقعی می باشد پس برای ماندگاری بالا و عدم ایجاد حساسیت های لثه و دندانی باید اهمیت ویژهای به بهداشت فردی و نظافت داشت حتما باید بعد از هر وعده غذایی پروتز کاملاً تمیز و از مسواک به روش درست استفاده گردد انجام پروتز دندان به سلامت دهان و دندان فرد کمک می کند و از خرابی سایر دندان ها جلوگیری می کند و زیبایی را به فرد باز می گرداند.
عمر این پروتزها بسته به شرایط نگهداری و بهداشت فردی بین ۵ تا ۱۵ سال است در ابتدای استفاده از پروتز متحرک ممکن است لثه ها کمی ملتهب شود ولی این یک امر طبیعی است که بیمار باید با استفاده از آب نمک و دهانشویه های مخصوص لثه های خود را ماساژ و شستشو دهد تا این التهاب و حساسیت به طور کامل از بین برود.